Bezig met het laden van Events

« Alle Events

Voormiddag symposium n.a.v. 35 jaar KG en 20 jaar WVVK.

oktober 19 @ 08:30 - 13:00

Voormiddag symposium n.a.v. 35 jaar Kinesitherapeuten Gent (KG) en 20 jaar Wetenschappelijke vereniging van Vlaamse Kinesitherapeuten (WVVK)

Zaterdag 19 oktober 2024 – 8u30 tot 13u

Locatie: Zebrastraat – Gustaaf Carlierstraat 231 – 9000 Gent

De sprekers op dit symposium geven elk vanuit hun eigen expertise een wetenschappelijk inzicht in enerzijds klinische aspecten bij de rotator cuff problematiek (schouder) en de benadering van chronische oedeem en anderzijds de invloed van contextuele factoren bij de kinesitherapeutische behandeling en het groeiende belang van coaching als kinesitherapeut.

Sprekers: Prof. Ann Cools, Prof. Aldo Scaoglieri, Prof. Nick Gebruers en Bruno Zwaenepoel

programma:

8u30 registratie – ontvangst met koffie

9u00  Inleiding

9u25: Prof. Ann Cools:

De rotator cuff geeft het op voor wij dat doen: goed of slecht nieuws?”

Degeneratieve rotator cuff (RC) scheuren maken deel uit van een normaal verouderingsproces.
We moeten echter vaststellen dat een deel van de populatie symptomen ontwikkelt van pijn en dysfunctie, en dat RC degeneratie kan leiden tot de noodzaak voor een omgekeerde schouderprothese.
Het doel van deze voordracht is een overzicht te geven van de huidige praktijkvoering mbt de behandeling van degeneratieve RC scheuren en de postoperatieve behandeling na een omgekeerde schouderprothese

9u55: Prof. Aldo Scafoglieri:

De invloed van contextuele factoren op herstel.

Tijdens de lezing zal worden ingegaan op de invloed van contextuele factoren tijdens herstel. Placebo en nocebo effecten zullen worden toegelicht in het kader van kinesitherapeutische behandelingen. De bijdrage van kinesitherapeutische technieken als placebo-effect van de behandeling zal verduidelijkt worden. Het effect van manipulatieve technieken voor behandeling van perifere gewrichtsproblemen wordt gekaderd binnen het model van regionale onderlinge afhankelijkheid.

10u30 pauze

11u00: Prof. Nick Gebruers

De behandeling van chronisch oedeem vanuit kinesitherapeutisch standpunt.

Tijdens deze presentatie komen de vernieuwde inzichten in de microcirculatie en de invloed ervan op de pathofysiologie van chronisch oedeem aan bod.
Verder zal de evidentie omtrent het gebruik van MLD (manuele lymfedrainage) in detail worden toegelicht binnen de consensus behandeling voor chronisch oedeem.

11:35: Bruno Zwaenepoel:

Groeien met coaching

Kinesitherapeuten zijn ‘doeners’, die graag actief met de patiënt aan de slag gaan, hands-on dan wel hands-off. Dit is volledig terecht, en is datgene waar onze opleiding ons het beste heeft op voorbereid. We geven vaak wel ‘adviezen voor het dagelijks leven’, en daarbij gaan we eerder intuïtief te werk om te coachen. Zonder inspraak en feedback van de patiënt blijven die raadgevingen zelden hangen. Competenties zijn aan te leren en attitudes te verwerven die van kinesitherapeuten betere coaches maken. Coachend begeleiden vraagt deels om een andere basishouding dan veel zorgprofessionals gewend zijn.

12u10 Slotwoord

Receptie met broodje

inschrijvingsgeld: €50 voor leden van WVVK en voor leden van Kinesitherapeuten Gent. €75 voor de anderen.

Inschrijven via: https://forms.gle/8aqkyTbDtWvVRqhC9

Vergeet zeker niet aan te duiden of je wenst deel te nemen aan de receptie na de wetenschappelijke voordrachten.

We bezorgen je een persoonlijke factuur, waarna je het inschrijvingsgeld van €50 of €75 kan overmaken op het rekeningnummer van KG (zie factuur). Pas na overmaken van dit bedrag is je inschrijving definitief (inschrijvingen worden afgesloten op 7/10/2024)

Details

Datum:
oktober 19
Tijd:
08:30 - 13:00

Locatie

Zebrastraat
Gustaaf Carlierstraat 231
Gent, 9000 Belgium
+ Google Maps