Nieuws

donderdag 23-02-23 om 20.30 in de refuge: Traject chronische pijnpatiënt - multidisciplinaire opvolging en samenwerking 1e lijn - 23 februari 2023

Tijdens deze lezing zullen we dieper ingaan op het traject dat een chronische pijnpatiënt aflegt wanneer deze een behandeling opstart in een multidisciplinair pijncentrum. Er wordt gestart met een kort deel theorie over de verschillende pijnmechanismen. Vervolgens worden zowel voor de arts als voor de kinesitherapeut het intake gesprek en het klinisch onderzoek verduidelijkt, alsook de verschillende behandelstrategieën (medicamenteus en conservatief) die toegepast kunnen worden door deze disciplines. De mogelijke samenwerking tussen de tweedelijns- (multidisciplinair pijncentrum uit een ziekenhuis) en eerstelijnszorg (huisarts en zelfstandige kinesitherapeut) zal besproken worden. Er wordt afgesloten met een discussie over enkele controversiële topics over het behandelen van chronische pijnpatiënten en adviezen.

De lezing wordt gegeven door Dr. Sam Schelfout en Dra. Elise Cnockaert en is gericht op artsen en kinesitherapeuten die meer willen weten over de evidence based evaluatie en behandeling van chronische pijn. Sam Schelfout studeerde geneeskunde aan de UGent en werd opgeleid tot anesthesist met specialisatie in de algologie. Hij is werkzaam in het UZ Gent als adjunct-kliniekhoofd en verantwoordelijke van de Pijnkliniek, coördinator van het Multidisciplinair Pijncentrum en coördinator van het Multidisciplinair Algologisch Team. Elise Cnockaert studeerde kinesitherapie (afstudeerrichting musculoskeletale aandoeningen-) aan de UGent en manuele therapie aan de VUB. Ze is werkzaam als kinesitherapeute in het multidisciplinair pijncentrum van het AZ Sint-Lucas (Gent) en als mandaatassistent aan de UGent waar ze een doctoraat maakt in het gebied va de chronische pijn. Tevens is ze lid van de internationale erkende onderzoeksgroep Pain in Motion.

Update behandeling adhesieve capsulitis (15/12/2022 - 20u30 – De Refuge) - 15 december 2022

De moeizame revalidatie bij een patiënt met schouderstijfheid vormt een bron van frustratie voor zowel patiënt als therapeut. Een poging tot functioneren in het dagelijks leven met deze schouderstijfheid brengt op zijn beurt dan weer klachten in aangrenzende gebieden mee zoals nek of elleboog. Als therapeut voel je je machteloos en vraag je je wel eens af wat je nog meer kan doen om deze patiënten te helpen. Tijdens de voordracht wordt er heel wat recent onderzoek besproken dat inzicht geeft in de structurele pathologie die aan de basis ligt van stijfheid, het al dan niet self-limiting verloop, wetenschappelijk onderbouwing voor de freezing-frozen-thawing fasen indeling en evidentie voor therapeutische opties.

Van daaruit bespreken we mogelijkheden voor therapie met praktijkgerichte voorbeelden zowel in de fase wanneer er veel pijn is als de fase wanneer stijfheid meer op de voorgrond staat. Er is aandacht voor vragen als: Kan ik met passieve mobilisatie iets bereiken bij mijn patiënt? Heeft het zin om met pijn te trainen? Hoe kan ik afweerspanning controleren tijdens mobiliserende oefeningen? Hoe kan je je patiënt afleiden van het doel van de oefening met een externe focus? Hoe motiveer ik mijn patiënt om te (blijven) oefenen?

06-december : Peer review met vastgelegd thema 2022 Zorgzaam communiceren in de kinesitherapie - 6 december 2022

Communicatie speelt een sleutelrol in de kinesitherapie. Bij de behandeling van patiënten is het de lijm die alle onderdelen van de therapie met elkaar verbindt. We staan voortdurend in dialoog met onze patiënten, al zijn we ons daar niet altijd van bewust. In deze peer review krijg je verschillende technieken mee die je systematisch kan toepassen tijdens elke kinésessie. Tijdens het intercollegiaal overleg wisselen we ervaringen uit.

 

24-11-22 om 20.30 in CM Martelaarslaan: Hoe kinderen aanzetten tot meer bewegen - 24 november 2022

Gezond bewegen stimuleren bij kinderen

Hoe kunnen we kinderen aanzetten tot bewegen?

 

Halen de kinderen de beweegnorm anno 2022? Wat is een gezond lichaamsgewicht van een kind? Wanneer spreken we van overgewicht? Wat kunnen wij als eerstelijnskiné’s betekenen in de preventie of behandeling van kinderen met overgewicht? Hoe kunnen we kinderen en hun omgeving motiveren?

We nemen jullie mee doorheen de richtlijnen voor gezonde fysieke activiteit bij kinderen en reiken enkele eenvoudige meetinstrumenten aan . Aan de hand van enkele praktijkvoorbeelden gaan we concreet aan de slag om deze kinderen te motiveren en te ondersteunen in het actiever worden doorheen de week.

 

Literatuur

 

Jouw cliënt in beweging. Handvaten voor een integrale aanpak rondom het oefenen. Roos Hanemaaijer-Slottje en Henk Nieuwenhuijzen. Bohn Staffleu Van loghum

 

Hansen, D., Hens, W. et al (2016). Kinesitherapie als onderdeel van eerstelijnsbehandeling voor obesitas bij kinderen en adolescenten Klinische aanbeveling van AXXON (Belgische vereniging voor kinesitherapie) in primaire gezondheidszorg. Sport & Genseeskunde.

 

KNGF-standaard Beweeginterventie overgewicht en obesitas bij kinderen

 

 

 

 

 

 

8/11 in de refuge: Peer review: De relatie tussen Bewegen Op Verwijzing en de kinesitherapie - 8 november 2022

Als kinesitherapeut weet jij natuurlijk als geen ander waarom het volhouden van beweging op lange termijn vruchten afwerpt.  Maar als expert ligt jouw focus wellicht vooral bij revalidatie van de acute of chronische klacht van de patiënt.  Elke kinesitherapeut zal ongetwijfeld wel adviseren om meer te bewegen en minder lang stil te zitten.  Maar de patiënt hierbij uitgebreid ondersteunen, tijdens of na de behandeling, is meestal niet evident. Dit onder meer door tijdgebrek.
Daar zouden Bewegen Op Verwijzing-coaches, overigens ook vaak kinesitherapeuten, jou kunnen helpen! De coach kan wél die tijd nemen om de patiënt te motiveren, te ondersteunen en op te volgen.
Bij heel wat patiënten zal de combinatie van therapie én meer beweging in hun dagelijkse leven de beste resultaten opleveren. Patiënten zijn op het moment dat ze een behandeling volgen veel ontvankelijker voor een verandering in hun beweeggewoontes, waardoor het combineren van de twee versterkend kan werken. Ook na de behandeling kan beweging terugkerende klachten tegengaan.

Door gebruik te maken van Bewegen Op Verwijzing (BOV) kan je méér begeleiding aanbieden aan jouw patiënt, zonder een grote meerprijs.  En je blijft als hulpverlener ook betrokken, want de coaches koppelen altijd naar jou terug. Via deze samenwerking zet je samen met de coach in op preventie. 

 

Programma Avond: 

Na een korte introductie door een Bewegen op Verwijzing-coach over de inhoud van bewegen op verwijzing, gaan we met elkaar in overleg aangaande de samenwerking tussen de kinesitherapeut en een BOV-coach.

27/10 om 20:30 in de Refuge: Hyperventilatie en dysfunctioneel ademen. Wat zijn onze mogelijkheden als kinesitherapeut? - 27 oktober 2022

Wat verstaat men onder hyperventilatie en wat is dysfunctioneel ademen?

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Belang van de anamnese, het verhaal van de patiënt.

De vele fysische en psychische symptomen.

Behandeling in de kinesitherapie: nut van ademhalingsoefeningen/educatie.

Nood aan relaxatietechnieken?

Wat is er evidence based terug te vinden?

Sprekers

Filip Pyl
Kinesitherapeut
Gespecialiseerd in respiratoire kinesitherapie
• Thesis KU Leuven (physical activity in COPD)
• Zeepreventorium De Haan
• Mucocentrum Antwerpen en UZ Gent
Privé praktijk sinds 2012
Vanaf sept 2022 praktijk voor ptn met psychosomatische klachten
Lesgever bij ICZO en Epimorfosis (Athene)


Ingrid Borgonjon
Kinesitherapeut
Gespecialiseerd in respiratoire kinesitherapie
• respiratoir kineteam Universitair Ziekenhuis in Lausanne (CHUV) 
• privépraktijk in Gent voor acute en chronische longziekten  
In 2014 een tweede praktijk gestart voor stress- en hyperventilatieklachten 
Sinds januari 2022 fulltime in deze praktijk

 

geiteresseerd? Inschrijven via de agenda

KG

19/10: wetenschappelijke avond in de refuge: Motiverende gespreksvoering - 19 oktober 2022

Collega fysiotherapeut Vincent Kortleven ons een introductie geven met betrekking tot motiverende (fysiotherapeutische) gespreksvoering. Communicatie is namelijk in ons kinesitherapeutisch beroepsprofiel één van de zeven competenties. En het is een belangrijke competentie, waarbij professionele gespreksvoering met de patiënt sterk bijdraagt aan een beter resultaat van jouw fysiotherapeutische behandeling. Het realiseren van evidence based gespreksvoering is niet gemakkelijk maar het loont! 

22-09-22 om 20.00: obesitaskliniek AZ Maria Middelares: link tussen 2de en 1ste lijn - 22 september 2022

collega

De vakantie zit er voor de meesten van ons op en naar aloude gewoonte gaan we in september opnieuw van start met een wetenschappelijke avond.

Deze avond leren we meer over het Fitesse-programma, een multidisciplinair programma ter bestrijding van overgewicht en obesitas binnen AZ Maria Middelares. De hele flow wordt uitgelegd van dokter naar inspanningstest naar diëtiste, psychologie en kinesitherapie. De focus zal liggen op zowel de testing + gebruikte waarden van de inspanningstest als hoe het bewegingsprogramma er inhoudelijk uitziet. Hoe vaak komen ze, hoe worden ze getraind, hoe wordt de focus op uithouding en kracht gelegd, hoe lang duren de sessies…

Tot slot wordt er een deel toegewijd aan de link met de eerste lijn: wat kunnen zij voor ons betekenen en wat kunnen wij voor hen betekenen?

Sprekers:
Ellen Van Puyvelde, verantwoordelijke arts
https://www.mariamiddelares.be/nl/artsen/ellen-van-puyvelde

Anouk Windey: kinesitherapeute