Nieuws

vrijdag 18 februari 2022: praktijkavond: mobilisaties voor de wervelzuil en drukpunttherapie met behulp van een yogahangmat - 18 februari 2022

KG organiseert een praktijkavond mobilisaties voor de wervelzuil en drukpunttherapie met behulp van een yogahangmat. Deze zal doorgaan op vrijdag 18 februari van 20u tot 22u in de yogastudio Valavie, Walbosdreef 6, 9070 Destelbergen. Het is aangeraden om sportieve of makkelijke kledij te dragen.

Hangmatyoga is een vorm van yoga die zeer nuttig is bij mensen met rugpijn. Naast de lumbale tractie, bij het volledig of ondersteund onderste boven hangen, kan de rug ook zeer goed gemobiliseerd worden terwijl de rug of benen gedragen worden door de hangmat. En door gebruik te maken van tennisballen en blokken is het ook mogelijk om gedoseerd drukpunttherapie toe te passen en triggerpoints los te maken.

 Er zijn geen PQK-navormingsactiviteiten verbonden aan deze activiteit. Pure (leerrijke) ontspanning!

donderdag 17-02-22: webinar KG: Recente wetenschappelijke ontwikkelingen: Multiple Sclerose en beweging - 17 februari 2022

Tijdens de laatste twee decennia is bewegen een belangrijk onderdeel geworden in de behandeling van Multiple Sclerose. Zo verbetert revalidatie de wandelcapaciteit, vermoeidheid, depressie, evenwicht, denkvermogen en parameters van fysieke fitheid (inspanningscapaciteit en spierkracht). Dit alles leidt tot een verbetering van de levenskwaliteit en de preventie of verbetering van secundaire problemen (zoals bijvoorbeeld cardiovasculaire aandoeningen).

Het type training/beweging waarmee je dit alles kunt bewerkstelligen, kan variëren van de klassieke laag-intense duurtraining tot een hoog-intense intervaltraining, die beide al fietsend of lopend kunnen worden uitgevoerd. Deze laatste hoog-intense vorm van trainen wordt reeds jaren in de (top)sportwereld gebruikt, maar toont sinds kort via wetenschappelijk onderzoek ook veelbelovende resultaten bij personen met MS. Tijdens dit webinar krijg je een duidelijker beeld over het belang van bewegen bij MS en zoomen we dieper in op hoog-intense intervaltraining, wat de effecten hiervan zijn, en hoe je er zelf mee aan de slag kan.

Verder zal er aandacht besteed worden aan een gezonde levensstijl, want naast sporten en revalidatie blijft er nog steeds veel tijd over in een dag die al dan niet zittend kan worden doorgebracht. Onderzoek naar een ‘sedentaire’ of zittende levensstijl is al enkele jaren bezig, maar tot nu werden personen met MS hier niet in betrokken. Hier hebben wij verandering in gebracht. Vanwege primaire MS-symptomen blijken personen met MS meer te zitten dan personen zonder MS. Recent onderzoek toont aan dat dit het risico op comorbiditeiten verhoogt, én dat deze zelfs een invloed hebben op de MS progressie. Tijdens dit webinar zal de invloed van veel en weinig zitten op de cardiometabole gezondheid van mensen met MS besproken worden, zullen we strategiën aanreiken om mensen met MS minder te doen zitten en stemmen we trainingsrichtlijnen en ‘zitrichtlijnen’ op mekaar af.